Ρήξη Μηνίσκου
Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες δομές που συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην απορρόφηση φορτίων στο γόνατο. Οι ρήξεις προκύπτουν είτε από οξείες τραυματικές κινήσεις είτε από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Η αρθροσκόπηση επιτρέπει είτε τη μερική μηνισκεκτομή (αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος), είτε τη συρραφή (σε περιπτώσεις όπου η ρήξη εντοπίζεται σε αιματούμενη περιοχή). Η ανάρρωση εξαρτάται από τη μέθοδο: χωρίς βακτηρίες σε απλή αφαίρεση, με χρήση βακτηριών έως 4 εβδομάδες σε περίπτωση συρραφής.
Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ)
Η ρήξη ΠΧΣ αφορά κυρίως νεαρούς αθλητές και προκαλείται από υπερέκταση ή βίαιη μετατόπιση της κνήμης. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση γίνεται με μόσχευμα (αυτομόσχευμα ή συνθετικό) και συνοδεύεται από οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Η αποθεραπεία περιλαμβάνει αρχικά ασκήσεις στο σπίτι, φυσικοθεραπείες, βάδιση στον 1ο μήνα και επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες στον 6ο μήνα.
Ρήξη Οπισθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΟΧΣ)
Ο πιο ισχυρός σύνδεσμος του γόνατος τραυματίζεται συνήθως από τροχαία ατυχήματα. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική με φυσικοθεραπείες και νάρθηκα, είτε χειρουργική με χρήση μοσχεύματος. Ακολουθεί αποκατάσταση με νάρθηκα 2 μηνών και φυσικοθεραπείες.
Οστεοαρθρίτιδα
Η αρθροσκοπική επέμβαση αποτελεί την πιο κοινή επέμβαση σε ασθενείς που εμφανίζουν οστεοαρθρικές αλλοιώσεις στο γόνατο και συγκεκριμένα οστεοαρθρίτιδα. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, τις ακτινογραφίες και τη μαγνητική τομογραφία.
Κατά την αρθροσκόπηση αφαιρούνται τα ελεύθερα οστεοχονδρικά τεμάχια, τα εκφυλισμένα τμήματα του μηνίσκου ή και όσα έχουν υποστεί ρήξη, όπως επίσης απομακρύνεται και ο υπερτροφικός υμένας. Ακόμα, αφαιρούνται τα οστεόφυτα και ακολουθεί απόξεση και νεαροποίηση των χονδρικών βλαβών. Ο ασθενής νοσηλεύεται για 24 ώρες και ακολουθεί πρόγραμμα κινητοποίησης με βακτηρίες και φυσικοθεραπείες.
Οστεοχόνδρινες Βλάβες & Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα
Οι βλάβες αυτές περιλαμβάνουν καταστροφή του αρθρικού χόνδρου λόγω τραύματος ή απόφραξης αγγείων. Η θεραπεία περιλαμβάνει αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων, δημιουργία ινοχόνδρινου ιστού, μεταμόσχευση υγιούς χόνδρου ή καλλιεργημένων χονδροκυττάρων. Σε μεγάλες βλάβες, επανατοποθετούνται τα οστεοχόνδρινα κομμάτια με απορροφήσιμες βίδες.
Επιγονατιδομηριαία Άρθρωση – Χονδρομαλάκυνση
Προκύπτει από τραυματισμό ή ανωμαλία στην τροχιλία. Αν αποτύχει η συντηρητική ενδυνάμωση, γίνεται αρθροσκοπική ευθυγράμμιση του εκτατικού μηχανισμού με διατομή ή και συρραφή συνδέσμων. Η κινητοποίηση είναι σταδιακή, με πλήρη αποκατάσταση εντός 6 εβδομάδων.
Αρθροΐνωση
Η δημιουργία συμφύσεων στο εσωτερικό του γόνατος που ορίζεται ως αρθροΐνωση είναι απόρροια τραυματισμού, χειρουργικών επεμβάσεων, ακινητοποίησης της άρθρωσης επί μακρόν και ενδοαρθρικών εγχύσεων.
Η θεραπεία είναι αρθροσκοπική κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργείται διατομή των μεμονωμένων συμφύσεων ή των πολλαπλών, ανάλογα με το περιστατικό.
Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής
Ως Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής, που διατρέχει την πρόσθια έσω επιφάνεια φθάνοντας μέχρι το λιπώδες σώμα, ορίζεται ο χρόνιος ερεθισμός της και αποδίδει ως συμπτώματα πόνο και μία αίσθηση αναπήδησης. Η θεραπεία του συνδρόμου απαιτεί αφαίρεση της υμενικής πτυχής, που επιτυγχάνεται αρθροσκοπικά.
Σηπτική Αρθρίτιδα
Η Σηπτική Αρθρίτιδα είναι η μόλυνση της άρθρωσης με την εγκατάσταση μικροβίων και το αίτιό της είναι είτε αιμογενές είτε προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως από αρθροσκοπική υπέρβαση, παρακέντηση ή ενδοαρθρική έγχυση.
Ο πόνος, το πρήξιμο, η δυσκολία στην κίνηση και η τοπική θερμότητα είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η Σηπτική Αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται με την εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων και με εργαστηριακές εξετάσεις. Η θεραπεία της προβλέπει αρθροσκοπική έκπλυση του γόνατος, υμενεκτομή, απομάκρυνση των πηγμάτων και σταδιακή κινητοποίηση της άρθρωσης.