Search
× Search

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος MIS Subvastus

Λειτουργικότητα και αυτονομία εντός ολίγων ημερών

Με Πρωτόκολλο Ταχείας Αποκατάστασης Fast-Track

Οι εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατοςτα τελευταία χρόνια, δηλαδή της αντικατάστασης της πάσχουσας άρθρωσης του γόνατος με τεχνητή, έχουν βελτιώσει σε μέγιστο βαθμό τόσο την άμεση μετεγχειρητική περίοδο με ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ταχεία κινητοποίηση και την έξοδο από το νοσοκομείο σε 1 με 2 ημέρες, αλλά και την μακροβιότητα της νέας άρθρωσης.

Με τον όρο Fast-Track αρθροπλαστική γόνατος εννοούμε όλες εκείνες τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε ώστε ο ασθενής:

 • να μην χρειαστεί μετάγγιση αίματος.
 • να μην πονάει μετεγχειρητικά.
 • να μην λάβει ισχυρά αναλγητικά όπως αντιφλεγμονώδη και οπιούχα.
 • να κινητοποιηθεί άμεσα μέσα σε λίγες ώρες από το χειρουργείο με πλήρη φόρτιση και να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την επόμενη ημέρα.
 • να γίνει γρήγορα λειτουργικός και αυτόνομος μέσα σε λίγες ημέρες να βαδίζει χωρίς περπατούσα το πολύ μια βακτηρία ανάλογα και την ηλικία το βάρος και τη φυσική κατάσταση του ασθενή.
Ακτινογραφία της τεχνητής άρθρωσης στην oλική αρθροπλαστική γόνατος
 • MIS SUBVASTUS
 • ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ
 • ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ποια τεχνική προσπέλασης χρησιμοποιεί ο γιατρός;

MIS Subvastus

Ο ορθοπαιδικός Δρ. Λάζαρος Μάντσης χρησιμοποιεί την προσπέλαση κατά την οποία δεν γίνεται η διατομή του τένοντα τετρακεφάλου αλλά ανάσπαση του έσω πλατέως μυός. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσπέλασης είναι η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και η καλύτερη κίνηση του γόνατος. Ο ασθενής, από την πρώτη κιόλας ημέρα, κάνει κάμψη πάνω από 100°, φορτίζει άμεσα το σκέλος και δεν χρειάζεται μετεγχειρητικά πολλές συνεδρίες φυσικοθεραπειών.

Απεικόνιση της τεχνικής MIS Subvastus

Στην δεξιά εικόνα βλέπουμε ότι με την προσπέλαση αυτή δεν διαταράσσεται καθόλου η συνέχεια του τετρακεφάλου.

Πλεονεκτήματα Τεχνικής MIS Subvastus

Η κατάλληλη χειρουργική τεχνική με προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας χωρίς κακοποίηση και τραυματισμό των μυών, με σύντομο χειρουργικό χρόνο και όσο το δυνατό βραχύτερη διεγχειρητική ισχαιμία λόγω ίσχαιμου περίδεσης, και η εφαρμογή ενός σύγχρονου προεγχειρητικού , διεχειρητικού και μετεγχειρητικού πρωτοκόλλου αναισθησίας και αναλγησίας, επιτυγχάνουν:

 • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Άμεση κινητοποίηση και φόρτιση, από την ίδια ημέρα του χειρουργείου
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας, με εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου
 • Μείωση του κόστους για τον ασθενή
 • Αποφυγή μεταγγίσεων
 • Μείωση επιπλοκών

Πρωτόκολλα Αναισθησίας και Μετεγχειρητικής Αναλγησίας

1ο στάδιο: Προεγχερητική αναλυτική
Ενημέρωση του ασθενή για όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης από την στιγμή της εισαγωγής έως και την πλήρη επάνοδο στην καθημερινότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντάς, διότι όταν ο ασθενής ξέρει τι ακριβώς θα γίνει σε κάθε στάδιο έχει καλύτερη ψυχολογία δεν αιφνιδιάζεται, δεν πανικοβάλλεται και μπορεί να εκτελέσει όλες τις οδηγίες μας με συνέπεια.
2ο στάδιο: Διεγχειρητικό

Για το αν ο ασθενής θα έχει πόνο μετά την επέμβαση, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η χειρουργική τεχνική. Στην τεχνική περιλαμβάνονται, το είδος της αναισθησίας, η προσπέλαση που χρησιμοποιεί ο γιατρός, η χρήση ίσχαιμου, και η διάρκεια του χειρουργείου.

3ο στάδιο: Μετεγχειρητικό
Με την έγχυση και διήθηση ειδικών φαρμάκων στο χειρουργικό τραύμα αλλά και η αγωγή που δίνεται στον θάλαμο με το πέρας του χειρουργείου, επιτυγχάνεται εξαιρετική αναλγησία.
4ο στάδιο: Στο σπίτι
Δίνονται σαφείς οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει ο ασθενής αλλά και λεπτομερές πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αποθεραπείας.

Σχετική Αρθρογραφία

Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Nέα μέθοδος; Παλιά μέθοδος; Τι ισχύει;

Λάζαρος Μάντσης

Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από τα social media όσον αφορά την ολική αρθροπλαστική γόνατος με όρους όπως ελάχιστης επεμβατικότητας MIS, αναίμακτη, ανώδυνη, fast track, ρομποτικό γόνατο, ψηφιακό γόνατο, εξατομικευμένο γόνατο, συμβατική αρθροπλαστική. Θα ήθελα, επειδή στον κόσμο επικρατεί μεγάλη σύγχυση, να παραθέσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις και απορίες που μου θέτουν συχνά οι ασθενείς. 

Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Λάζαρος Μάντσης

Τα κριτήρια με τα οποία ο θεράπων ορθοπαιδικός θα προτείνει στον ασθενή του την ολική αρθροπλαστική διακρίνονται σε βασικά κριτήρια ή απόλυτες ενδείξεις (πρέπει να πληρούνται απαραίτητα) και σε δευτερεύοντα κριτήρια η σχετικές ενδείξεις (μπορεί να υπάρχουν δεν είναι απολύτως απαραίτητα) και μπορούν να ενισχύσουν την λήψη της απόφασης για μια ολική αρθροπλαστική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ασθενή και αφορούν ένα αυξημένο προφίλ επιπλοκών ή με δυνητικά φτωχό χειρουργικό αποτέλεσμα και μπορούν επομένως να αποδυναμώσουν τη σύσταση για αντικατάσταση της άρθρωσης.

Μετά την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Τι; Ποιότητα Ζωής – Αθλητισμός – Δραστηριότητες!

Λάζαρος Μάντσης

Παλαιότερα λέγαμε στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος να υπομένουν τον πόνο να καθυστερήσουν την επέμβασή να κερδίσουν χρόνο και μετά αφού υποβάλλονταν τελικά στο χειρουργείο τους λέγαμε "τώρα πρόσεχε μην κάνεις τίποτα για να μην χαλαρώσει".

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2022 Mantsis Orthopaedics
Back To Top