Search
× Search

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Posterior MIS

Επιστρέφοντας στη φυσιολογική ζωή

Ελάχιστη Επεμβατικότητα και Ταχεία Αποκατάσταση

Στην oλική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης του ισχίου με τεχνητή άρθρωση. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται όταν η άρθρωση του ισχίου έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είναι ποια λειτουργική και ο ασθενής, λόγω πόνου και περιορισμού της κινητικότητας, δυσκολεύεται στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Ακτινογραφία της τεχνητής άρθρωσης στην oλική αρθροπλαστική ισχίου

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου
με τη Χρήση Τεχνολογιών Ρομποτικής Υποβοήθης

Λογότυπο Mako SmartRobotics™
POSTERIOR MIS

Ποια τεχνική προσπέλασης χρησιμοποιεί ο γιατρός;

Ο ορθοπαιδικός Δρ. Λάζαρος Μάντσης διενεργεί αρθροπλαστικές ισχίου μικρής χειρουργικής παρέμβασης Posterior MIS (minimal invasive surgery), επί μία 10ετία με άριστα αποτελέσματα.

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας και χαμηλής φθοράς, της εταιρείας ZIMMER Αμερικής. (Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται πάνω από 20 χρόνια, με μηδενικά ποσοστά χαλάρωσης και η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται πάνω από 30 έτη)

Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου Posterior MIS:

Το χειρουργείο διενεργείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (Minimally Invasive Total Hip Arthroplasty – MIS), με τομή 6-7 εκατοστά, χωρίς διατομή του γλουτιαίου μυ, ενώ παράλληλα διατηρείται και ο απιοειδής τένοντάς και οι δυο μικροί μύες που διατέμνονται επνασυράπτονται μαζί με τον αρθρικό θύλακο της άρθρωσης στην φυσιολογική τους θέση.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε συμβατικό χειρουργικό τραπέζι. Ο ασθενής κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι σε πλάγια θέση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περί την 1 ώρα και είναι αναίμακτος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ

Πλεονεκτήματα Αρθροπλαστικής Posterior MIS

 • Ο χειρουργός έχει παρά την μικρή τομή την καλύτερη ορατότητα και προσπέλαση ώστε να τοποθετήσει τα υλικά σωστά και με ασφάλεια χωρίς να κάνει βίαιους χειρισμούς η να εφαρμόζει υπερβολική έλξη στο σκέλος όπως συμβαίνει στη τεχνική ΑΜΙS
 • Μπορεί να εφαρμόζεται σε όλους του ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους.
 • Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει οποία πρόθεση κρίνει απαραίτητη χωρίς περιορισμούς.
 • Σε περίπτωση διεγχειρητικής επιπλοκής ο χειρουργός μπορεί να επεκτείνει την υπάρχουσα προσπέλαση.
 • Έχει την μικρότερη απώλεια αίματος διότι ο πρόσθιος θύλακος έχει περισσότερη αιμάτωση και συνεπώς μεγαλύτερη μικροαιμορραγία.
 • Δεν χρειάζεται διεγχειρητικά ακτινοσκόπηση.
 • Εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα.
ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε πρέπει να γίνει μια ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Την απόφαση την παίρνει ο ασθενής με τον θεράποντα ιατρό του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι λάθος να λαμβάνεται ως μοναδικό κριτήριο η ηλικία του ασθενή.

Η επέμβαση θα πρέπει να γίνει όταν ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να έχει μια φυσιολογική ζωή και δεν μπορεί να ακολουθήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα βασικότερα κριτήρια είναι:

 • Η καθημερινή ανάγκη για αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά.
 • Ο περιορισμός της κίνησης του ισχίου με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται ακόμη και να σηκωθεί από την καθιστική θέση.
 • Η σημαντική μείωση της απόσταση που μπορεί να διανύσει ο ασθενής χωρίς διάλειμμά η πόνο.
 • Διακοπή κάθε ψυχαγωγικής δραστηριότητας ( περπάτημα, χορός, τρέξιμο η ακόμη και αθλητικές δραστηριότητες.
 • Η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνονται τα συμπτώματα.
 • Αποτυχία κάθε άλλης συντηρητικής αγωγής.

Υπάρχει άλλη ιατρική λύση για να αποφύγουμε την ολική αρθροπλαστική.

Όταν η φθορά της άρθρωση είναι προχωρημένη η ολική αρθροπλαστική αποτελεί ακόμη η μόνη διεθνώς αποδεκτή και ασφαλή λύση για την οριστική ανακούφιση από τον πόνο της κατεστραμμένης άρθρωσης και την αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης. Φυσικά όλες οι υπάρχουσες συντηρητικές θεραπείες βοηθούν σε αρχικά στάδια τόσο στην μείωση της βλάβης όσο και στην καθυστέρηση την φθοράς και πρέπει να εφαρμόζονται από τον θεράποντα ιατρό.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Ρομποτική Υποβοήθηση Mako SmartRobotics™

Ρομπότικός Βραχίονας Mako SmartRobotics™

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική με ρομποτικό βραχίονα Mako βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος και ισχίου. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει στον χειρουργό σας να προγραμματίσει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της επέμβασης, και στη συνέχεια να εκτελέσει την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομποτικό χέρι για να προετοιμάσει την πάσχουσα περιοχή και να εμφυτεύσει την νέα άρθρωση με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε αυτή να είναι ανώδυνη και λειτουργική.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου με το λογισμικό αλλά και τον ρομποτικό βραχίονα Mako SmartRobotics™, είναι πλέον διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη.

Οφέλη της Χειρουργικής με Ρομποτικό Βραχίονα Mako

 • Χρησιμοποιείται για μερικές ή ολικές αντικαταστάσεις του ισχίου
 • Βοηθά στη δημιουργία εξατομικευμένου χειρουργικού σχεδίου, πριν από την επέμβαση.
 • Βοηθά στη διασφάλιση της σωστής προετοιμασίας των οστών
 • Επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε σχέση με την τάση των συνδέσμων
 • Βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και μαλακών ιστών
 • Δίνει στον χειρουργό, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα σε κάθε στάδιο της επέμβασης
 • Παρέχει στον χειρουργό απόλυτο έλεγχο

Ο Δρ. Λάζαρος Μάντσης είναι πιστοποιημένος χρήστης της τεχνολογίας ρομποτικής υποβοήθησης Mako SmartRobotics™.

Σχετική Αρθρογραφία

Η Άρθρωση του Ισχίου και οι Βασικές Αιτίες του Οξέος και Χρόνιου Πόνου

Λάζαρος Μάντσης

Στην άρθρωση του ισχίου, η λεκάνη και οι μηροί συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται από τον περιβάλλοντα θύλακο, ισχυρούς συνδέσμους και τους μύες. Ο λεγόμενος χόνδρος υαλίνης, που επικαλύπτει τις αρθρούμενες επιφάνειες ένα πολύ λείο στρώμα χόνδρου, επιτρέπει την ανώδυνη και την αδιατάρακτη κινητικότητα της άρθρωσης. Δεδομένου ότι η άρθρωση του ισχίου με τους σχετικούς μύες, τένοντες, νεύρα και θυλάκους, εμπλέκεται σε πάρα πολλές φάσεις κίνησης και δέχεται όλο το βάρος του σώματος, υφίσταται μεγάλη καταπόνηση και συνεπώς φθορά που τελικά οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία.

Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Λάζαρος Μάντσης

Τα κριτήρια με τα οποία ο θεράπων ορθοπαιδικός θα προτείνει στον ασθενή του την ολική αρθροπλαστική διακρίνονται σε βασικά κριτήρια ή απόλυτες ενδείξεις (πρέπει να πληρούνται απαραίτητα) και σε δευτερεύοντα κριτήρια η σχετικές ενδείξεις (μπορεί να υπάρχουν δεν είναι απολύτως απαραίτητα) και μπορούν να ενισχύσουν την λήψη της απόφασης για μια ολική αρθροπλαστική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ασθενή και αφορούν ένα αυξημένο προφίλ επιπλοκών ή με δυνητικά φτωχό χειρουργικό αποτέλεσμα και μπορούν επομένως να αποδυναμώσουν τη σύσταση για αντικατάσταση της άρθρωσης.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2024 Mantsis Orthopaedics
Back To Top