Search
× Search

Το blog του ορθοπαιδικού χειρουργού Λάζαρου Μάντση

Mako SmartRobotics™: Απόλυτος Έλεγχος στις Αρθροπλαστικές με Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου
Λάζαρος Μάντσης
/ Κατηγορίες: Γόνατο

Mako SmartRobotics™: Απόλυτος Έλεγχος στις Αρθροπλαστικές με Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου

Η βαριά οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ασθενούς ιδιαίτερα επώδυνες και ενοχλητικές και εάν όλες οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδώσουν, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου, τη βελτίωση της κινητικότητας και την καλή ποιότητα ζωής. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος ή ισχίου γίνεται πιο ακριβής και πιο αποτελεσματική, με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Τι Είναι η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Χειρουργική με Ρομποτικό Βραχίονα Mako;

Η υποβοηθούμενη χειρουργική με ρομποτικό βραχίονα Mako, είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος και ισχίου. Επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας να προγραμματίσει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Mako και στη συνέχεια να εκτελέσει την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομποτικό χέρι για να προετοιμάσει την πάσχουσα άρθρωση και να εμφυτεύσει την νέα άρθρωση με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε αυτή να είναι ανώδυνη και βέλτιστα λειτουργική.

Τι Περιλαμβάνει η Διαδικασία;

Από την παρουσίαση του συστήματος Mako SmartRobotics™

Από την παρουσίαση του συστήματος Mako SmartRobotics™

Ο χειρουργός, αρχικά με το λογισμικό της Mako SmartRobotics™ και της αξονικής τομογραφίας που προηγείται, θα φτιάξει στην οθόνη του υπολογιστή ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο της πάσχουσας άρθρωσης. Στη συνέχεια, με βάση αυτό θα επιλέξει το κατάλληλο εμφύτευμα και θα σχεδιάσει με ακρίβεια τις απαραίτητές οστεοτομίες. Αφού ο χειρουργός καθορίσει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, εκτελεί με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα Mako, με ακρίβεια ενός χιλιοστού και πολύ μεγάλη ασφάλεια, τις οστεοτομίες.

Το ρομποτικό όργανο έχει μάτια παρακολούθησης όλων των κινήσεων αλλά και της θέσης των κοπτικών εργαλείων σε κάθε στάδιο της επέμβασης. Ο χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό χέρι του Mako εντός της προκαθορισμένης περιοχής και η τεχνολογία AccuStop™ της Mako βοηθά τον χειρουργό να παραμείνει εντός των προγραμματισμένων ορίων που καθορίστηκαν όταν δημιουργήθηκε το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο. Καθοδηγώντας τον γιατρό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η τεχνολογία AccuStop™ της Mako βοηθά στο να κόβεται λιγότερο οστό, κόβοντας ακριβώς ό,τι έχει προγραμματιστεί, ώστε να συμβάλει στην προστασία των υγιών οστών και στην αποφυγή τραυματισμού των μαλακών ιστών. Έτσι, το εμφύτευμα τοποθετείται στην ιδανική θέση και η νέα άρθρωση είναι σωστά ισορροπημένη σε σχέση με τους γύρω από την άρθρωση συνδέσμους.

Ο χειρουργός μπορεί κάθε στιγμή ελέγξει την ακρίβεια των οστεοτομιών και να κάνει προσαρμογές σε κάθε στάδιο της επέμβασης εάν χρειαστεί.

Ποια Είναι τα Οφέλη της Χειρουργικής με Ρομποτικό Βραχίονα Mako;

Χρήση του ρομποτικού βραχίονα

Χρήση του ρομποτικού βραχίονα

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας παρέχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μερικές ή ολικές αντικαταστάσεις του γόνατος.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρθροπλαστική του ισχίου.
  • Βοηθά στη δημιουργία πριν από την επέμβαση ενός εξατομικευμένου χειρουργικού σχεδίου.
  • Βοηθά στη διασφάλιση της σωστής προετοιμασίας των οστών.
  • Επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε σχέση με την τάση των συνδέσμων.
  • Βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και μαλακών ιστών.
  • Δίνει στον χειρουργό σε πραγματικό χρόνο δεδομένα σε κάθε στάδιο της επέμβασης.
  • Κάνει τον χειρουργό να έχει απόλυτο έλεγχο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με προσπελάσεις (MIS) ελάχιστης επεμβατικότητας, επιτρέπουν την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας (1 έως 2 ημέρες), την ταχύτερη αποκατάσταση αλλά κυρίως αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας νέας λειτουργικής άρθρωσης χωρίς πόνο και με μακροβιότερη επιβίωση.

Και οι Απαραίτητες Αποσαφηνίσεις

Όταν ακούμε τον όρο "ρομποτική ολική αρθροπλαστική" αναφερόμαστε σε τεχνολογία υποβοηθούμενη με ρομποτικό βραχίονα και όχι εκτελούμενη απ' αυτόν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Mako Robotic-Arm δεν εκτελεί πραγματικά τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση συνεχίζει να εκτελείται από ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί:

  • Το λογισμικό Mako / Stryker για να προγραμματίσει με ακρίβεια χιλιοστού και μοίρας, εκ των προτέρων την επέμβαση σας.
  • Τον ρομποτικό βραχίονα για εκτελέσει με την ίδια ακρίβεια και ασφάλεια την χειρουργική επέμβαση.

Η Mako SmartRobotics™ δεν πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις, δεν παίρνει αποφάσεις από μόνη της και δεν μετακινείται χωρίς να την καθοδηγήσει ο χειρουργός. Ο χειρουργός θα δώσει τα δεδομένα που χρειάζεται ο υπολογιστής αλλά και χειρουργός θα πρέπει και να αξιολογήσει σωστά και τα στοιχεία που επεξεργάζεται το λογισμικό.


Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου με το λογισμικό αλλά και τον ρομποτικό βραχίονα Mako SmartRobotics™, είναι πλέον διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη (ολική αρθροπλαστική γόνατος και ολική αρθροπλαστική ισχίου).

Προηγούμενο Άρθρο Οστικό Οίδημα – Τι είναι και πώς θεραπεύεται;
Επόμενο άρθρο 3 Ασκήσεις για τον πιο Συνηθισμένο Πόνο στο Γόνατο
Εκτύπωση
7763 Rate this article:
4.4
blog comments powered by Disqus
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2024 Mantsis Orthopaedics
Back To Top