Search
× Search

Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα | Βιολογικές Θεραπείες

Ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού

Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος με Θαυμαστά και Άμεσα Αποτελέσματα

Η ανάγκη τα τελευταία χρόνια για νέες θεραπευτικές μεθόδους στην αντιμετώπιση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος με αποτελεσματικότερες και λιγότερο επεμβατικές θεραπείες, έφερε στο προσκήνιο την θεραπεία με ώριμα αυτόλογα βλαστοκύταρα.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων στην ιατρική τα τελευταία χρόνια όπως σε αιματολογικές παθήσεις ή στην πλαστική χειρουργική για την επούλωση εγκαυμάτων, έχει αποδεδειγμένα επιφέρει άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα (Stem Cells)

Τα βλαστοκύτταρα (Stem Cells) είναι αδιαφοροποίητα μεσεγχειματικά κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς στον οργανισμό έχοντας την ιδιότητα, υπό προϋποθέσεις, να διαφοροποιούνται και να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα. Η ιδιότητα τους αυτή, να παραμένουν σε αδράνεια έως ότου κάποιο πρόβλημα - ερέθισμα (τραυματισμός φλεγμονή, κυτταρικός θάνατος) τα ενεργοποιήσει, κάνει τη χρήση τους στην ιατρική ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Μόλις τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιηθούν, πολλαπλασιάζονται και διεγείρουν μηχανισμούς αυτοΐασης στον οργανισμό.

Εικονογράφηση της των εγχύσεων σπονδυλικής στήλης
 • ΤΥΠΟΙ ΕΓΧΥΣΕΩΝ
 • ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
 • ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ορθοπαιδικές Παθήσεις με Ένδειξη για Θεραπεία Βλαστοκυττάρων

 • Οστεοαρθρίτιδα όλων των μεγάλων αρθρώσεων (γόνατο, ισχίο, ώμος και ποδοκνημική).
 • Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής ή έσω μηριαίου κονδύλου.
 • Σε καθυστερημένη πόρωση καταγμάτων.
 • Σε χρόνιες τενοντοπάθειες.

Πως Γίνεται η Διαδικασία της Θεραπείας.

Σε συνθήκες χειρουργείου λαμβάνεται με τοπική αναισθησία ή και ήπια καταστολή, με ειδική βελόνα παρακέντησης, μυελός των οστών, φυγοκεντρείται ώστε να απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εμπλουτίζονται και με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP), και στη συνέχεια εγχύεται το μίγμα στην πάσχουσα άρθρωση.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Συστήνεται μερική αποφόρτιση του σκέλους για 2 εβδομάδες με ταυτόχρονο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Πλεονεκτήματα Θεραπείας με Βλαστοκύτταρα

 • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
 • Γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα.
 • Ελάχιστες επιπλοκές.
 • Σύντομη διαδικασία, χωρία να απαιτείται νοσηλεία.
 • Μεγάλες πιθανότητες βελτίωσης της συμπτωματολογίας και καθυστέρηση επιδείνωσης της βλάβης στην πάσχουσα περιοχή.

Πώς Δρουν τα Βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα περιέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να μπορούν να διαφοροποιηθούν σε άλλες μορφές κυττάρων και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία πολλών οργάνων.

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βλαστοκύτταρα αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να απελευθερώσουν υψηλές δόσεις βιοδραστικών μορίων και αντιοξειδωτικών ουσιών, αλλά και αυξητικών παραγόντων. Αυτό οδηγεί επίσης σε αναστολή των φλεγμονωδών και αυτοκαταστροφικών διεργασιών οι οποίες προκαλούν την πρόοδο της αρθρίτιδας.

Πώς μπορούμε να απομονώσουμε ώριμα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε όλους του ιστούς του ανθρώπου. Ο απλούστερος όμως τρόπος λήψης, χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στον οργανισμό, είναι είτε από το σωματικό λίπος είτε από το μυελό των οστών.

Στιγμιότυπο λήψης βλαστοκυττάρων

Στην περίπτωση του σωματικό λίπους, λαμβάνεται με τοπική αναισθησία μικρή ποσότητα λίπους από τα κοιλιακά τοιχώματα, αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο οπού με κατάλληλη επεξεργασία απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλοονται για να γίνει η έγχυση.

Στην περίπτωση του μυελού των οστών, λαμβάνεται με ειδική βελόνα παρακέντησης μικρή ποσότητα μυελού των οστών από το λαγόνιο οστό της λεκάνης, η οποία επεξεργάζεται άμεσα με φυγοκέντριση, και εγχύεται τελικά στην πάσχουσα περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2022 Mantsis Orthopaedics
Back To Top