Search
× Search

Θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma)

Ενεργοποιώντας ίδιους μηχανισμούς επούλωσης και ίασης

Απλή & Ανώδυνη, Ελάχιστη Επεμβατική Τεχνική

Το PRP είναι το αυτόλογο πλάσμα του αίματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια. Ο εμπλουτισμός γίνεται από το αίμα το οποίο λαμβάνεται από τον ασθενή. Μικρή ποσότητα αίματος (από 10 ml έως 40 ml ανάλογα με τον θεραπευτικό στόχο) που λαμβάνεται από τον ασθενή, τοποθετείται σε ειδικά φιαλίδια και με φυγοκέντρηση διαχωρίζεται στα διάφορα συστατικά του.

Το PRP στην συνέχεια εγχείεται από τον ειδικό ιατρό στην περιοχή στόχο, είτε ενδοαρθρικά αν πρόκειται για άρθρωση, είτε μέσα στον πάσχοντα ιστό αν πρόκειται για τένοντες, μύες ή συνδέσμους.

Η δραστική ουσία του PRP δεν είναι τίποτε άλλο από πλάσμα με υψηλή συγκέντρωση σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες.

Συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία θεραπείες.

Απεικόνηση ροής αίματος στα αγγεία
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP
  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
  • ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Platelet-Rich Plasma (PRP) Injections

Πως δρά το PRP;

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης αυτής της μεθόδου δεν είναι ακριβώς γνωστός. Πιθανών το εμπλουτισμένο πλάσμα (αιμοπετάλια, ιντερλευκίνες) διεγείρει και ενισχύει τον μηχανισμό αυτοΐασης του τραυματισμένου ιστού (χόνδρος τένοντες).

Είναι γνωστό ότι τα αιμοπετάλια διεγείρουν τον σχηματισμό συνδετικού ιστού, καταστέλλουν τις φλεγμονές και μέσα από βιοχημικές αντιδράσεις επιφέρουν χονδροπροστατευτική δράση.

Η Διαδικασία

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ακίνδυνη. Διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά και δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία. Λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα αίματος ανάλογα με τον θεραπευτικό στόχο, με κατάλληλη επεξεργασία λαμβάνεται το εμπλουτισμένο πλάσμα και, με συνθήκες αντισηψίας, εγχύεται στην περιοχή-στόχο.

Πεδία Εφαρμογής PRP στην Ορθοπαιδική και Τραυματιολογία

  • Εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα (σε αρχόμενα κυρίως στάδια)
  • Φλεγμονές και τραυματισμοί τενόντων (τενοντοελυτρίτιδες), επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες αχίλλειου τένοντα
  • Τραυματισμοί μυών
  • Τραυματισμοί και μερική ρήξη συνδέσμων
  • Παθήσεις μεσοσπονδυλίων δίσκων
  • Τραυματισμός στροφικού πετάλου στον ώμο
  • Βελτίωση της επούλωσης χειρουργικών τραυμάτων

Έχει κινδύνους;

Δεδομένου ότι πρόκειται για αυτόλογο παρασκεύασμα, δεν έχει αλλεργικές αντιδράσεις και, λαμβάνοντάς αυστηρά μέτρα αντισηψίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πρακτικά μηδαμινός.

Συμπερασματικά

Η θεραπεία με PRP είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική τεχνική που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση ιδίων μηχανισμών επούλωσης και ίασης τραυματισμένων ιστών.

Είναι απλή και ανώδυνη θεραπεία, χωρίς κινδύνους και επιπλοκές.

Σχετική Αρθρογραφία

Η Άρθρωση του Ισχίου και οι Βασικές Αιτίες του Οξέος και Χρόνιου Πόνου

Λάζαρος Μάντσης

Στην άρθρωση του ισχίου, η λεκάνη και οι μηροί συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται από τον περιβάλλοντα θύλακο, ισχυρούς συνδέσμους και τους μύες. Ο λεγόμενος χόνδρος υαλίνης, που επικαλύπτει τις αρθρούμενες επιφάνειες ένα πολύ λείο στρώμα χόνδρου, επιτρέπει την ανώδυνη και την αδιατάρακτη κινητικότητα της άρθρωσης. Δεδομένου ότι η άρθρωση του ισχίου με τους σχετικούς μύες, τένοντες, νεύρα και θυλάκους, εμπλέκεται σε πάρα πολλές φάσεις κίνησης και δέχεται όλο το βάρος του σώματος, υφίσταται μεγάλη καταπόνηση και συνεπώς φθορά που τελικά οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία.

Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Λάζαρος Μάντσης

Τα κριτήρια με τα οποία ο θεράπων ορθοπαιδικός θα προτείνει στον ασθενή του την ολική αρθροπλαστική διακρίνονται σε βασικά κριτήρια ή απόλυτες ενδείξεις (πρέπει να πληρούνται απαραίτητα) και σε δευτερεύοντα κριτήρια η σχετικές ενδείξεις (μπορεί να υπάρχουν δεν είναι απολύτως απαραίτητα) και μπορούν να ενισχύσουν την λήψη της απόφασης για μια ολική αρθροπλαστική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ασθενή και αφορούν ένα αυξημένο προφίλ επιπλοκών ή με δυνητικά φτωχό χειρουργικό αποτέλεσμα και μπορούν επομένως να αποδυναμώσουν τη σύσταση για αντικατάσταση της άρθρωσης.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2022 Mantsis Orthopaedics
Back To Top