Search
× Search

Το blog του ορθοπαιδικού χειρουργού Λάζαρου Μάντση

Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Nέα μέθοδος; Παλιά μέθοδος; Τι ισχύει;
Λάζαρος Μάντσης
/ Κατηγορίες: Ορθοπαιδική, Γόνατο

Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Nέα μέθοδος; Παλιά μέθοδος; Τι ισχύει;

Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από τα social media όσον αφορά την ολική αρθροπλαστική γόνατος με όρους όπως ελάχιστης επεμβατικότητας MIS, αναίμακτη, ανώδυνη, fast track, ρομποτικό γόνατο, ψηφιακό γόνατο, εξατομικευμένο γόνατο, συμβατική αρθροπλαστική. Θα ήθελα, επειδή στον κόσμο επικρατεί μεγάλη σύγχυση, να παραθέσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις και απορίες που μου θέτουν συχνά οι ασθενείς.

Καταρχήν, στην ουσία της επέμβασης που είναι η αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωση με τεχνητές ενδοπροθέσεις, δηλαδή ένα μηριαίο τμήμα ένα κνημιαίο τμήμα, και ενδιάμεσα ένα ένθετο πολυαιθυλενίου, δεν έχει αλλάξει τίποτε.

Όλοι αυτοί οι όροι και οι τεχνικές αναφέρονται στον ίδιο τελικό στόχο. Τα προηγούμενα χρόνια, από το 1960 που ξεκίνησαν οι αρθροπλαστικές επεμβάσεις ο κύριος στόχος των εταιρειών ήταν η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υλικών αλλά και του σχεδιασμού (Design) των προθέσεων. Αυτό την τελευταία 10ετία έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, όπου πλέον η δυνατότητα βελτίωσης στον τομέα των υλικών έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Έτσι το ενδιαφέρον των χειρουργών άλλα και των εταιρειών που προμηθεύουν τις αρθροπλαστικές, άρχισε να επικεντρώνεται περισσότερο στην βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και στην χρήση της τεχνολογίας κατά την επέμβαση.

Ο όρος ελάχιστης επεμβατικότητας αναφέρεται στην προσπέλαση που χρησιμοποιούμε τόσο στο δέρμα και στο υποδόριο, όσο και στους υποκείμενους μύες, για να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η άρθρωση του γόνατος. Η μόνη ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνική για την αρθροπλαστική του γόνατος είναι η προσπέλαση Subvastus, όπου αφού γίνει η τομή στο δέρμα και στο υποδόριο, δεν τέμνεται ο τένοντας του τετρακέφαλου αλλά παρεκτοπίζεται ολόκληρος ο τετρακέφαλος μαζί με την επιγονατίδα στο πλάι. Η χρήση ρομποτικής ή ψηφιακής υποβοήθησης δεν έχει καμία σχέση με την ελάχιστη επεμβατικότητα. Αντιθέτως χρειάζονται μεγαλύτερη τομή καθώς και επιπλέον τομές για τοποθέτηση ειδικών καρφίδων στην κνήμη και στο μηριαίο έξω από το χειρουργικό πεδίο στο γόνατο. Στη ρομποτική υποβοήθηση, ο χειρουργικός χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος (3 με 4 ώρες) ενώ ο συνήθης χρόνος είναι 1, 5 με 2 ώρες με αποτέλεσμα το χειρουργικό τραύμα να είναι εκτεθειμένο για περισσότερη ώρα, να έχουμε μεγαλύτερη απώλεια αίματος και περισσότερη αναισθησία.

Αναίμακτη Τεχνική; Για διαβάστε…

Δεν υπάρχει αναίμακτο χειρουργείο από την στιγμή που χρησιμοποιούμε νυστέρι, κάνουμε εκτεταμένη αρθροτομή και κυρίως, κόβουμε οστά. Στην ουσία, ανοίγουμε ολόκληρη την άρθρωση, σε αντίθεση με την αρθροσκόπηση όπου όλη η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών δερματικών οπών. Σίγουρα η απώλεια αίματος με την χρήση ειδικών τεχνικών που σέβονται ιδιαίτερα τα μαλακά μόρια αλλά και ειδικά φάρμακα όπως η τρανσαμίνη περιορίζουν σημαντικά την απώλεια αίματος στην διάρκεια του χειρουργείου αλλά και μετά, και πάλι όμως σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αναίμακτη επέμβαση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται μόνο για διαδερμικές επεμβάσεις μέσω βελόνας η πολύ μικρών οπών.

Fast-Track ή Fast Recovery

Ο όρος αναφέρεται στο πότε κινητοποιούμε τον ασθενή και πότε εξέρχεται από το νοσοκομείο. Παλαιότερα, πριν 20 ή 30 χρόνια, οι ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου η γόνατος κινητοποιούνταν μετά από 3 ή 4 ημέρες και νοσηλεύονταν για 10 ή και περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στην τομή, η οποία για το γόνατο τουλάχιστον είναι ακριβώς η ίδια όπως και σήμερα (ακόμη και στην ρομποτική υποβοήθηση) αλλά περισσότερο στην ανασφάλεια που ένοιωθαν τότε οι χειρουργοί αλλά και οι ασθενείς. Σίγουρα σήμερα, οι βελτιωμένες τεχνικές αναισθησίας αλλά και τα νέα φάρμακα μας βοηθούν να ελαττώσουμε τον μετεγχειρητικό πόνο κι έτσι οι ασθενείς κινητοποιούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Βέβαια, σημαντικότατο ρόλο παίζει και η βιολογική κατάσταση του ασθενούς, η ηλικία, το βάρος και τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε; Η χρήση ψηφιακού η ρομποτικού συστήματος υποβοήθησης δεν έχει καμία θετική επίδραση στον χρόνο κινητοποίησης.

Ανώδυνη Επέμβαση

Ο όρος αυτός δεν είναι ακριβώς σωστός. Το σωστό είναι η εφαρμογή τεχνικών ελαχιστοποίησης η ελέγχου του πόνου. Διότι πόνος υπάρχει, αλλά με ειδικές αναισθησιολογικές τεχνικές σε συνδυασμό με την τοπική έγχυση διαφόρων φαρμάκων και την χορήγηση φαρμάκων που δίνουμε συστηματικά, πετυχαίνουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον μετεγχειρητικό πόνο τόσο πολύ, ώστε ο ασθενής να μπορεί να κινείται από την 1η μετεγχειρητική ημέρα με άνεση, χωρίς να υποφέρει.

Μετεγχειρητική Φόρτιση - Βακτηρίες ή Όχι;

Το αν θα φορτίσει ή όχι ο ασθενής μετά το χειρουργείο και αν και για πόσο θα χρησιμοποιήσει βακτηρίες, δεν εξαρτάται καθόλου από το αν χρησιμοποιήσαμε ρομποτικό σύστημα η όχι. Εξαρτάται:

  • από το αν η πρόθεση έχει εμφυτευτεί με τσιμέντο η όχι
  • από την γενικότερη κατάσταση του μυϊκού συστήματος
  • από την ηλικία και το βάρος
  • από πιθανές άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις

Ένας 60- 70χρονος με καλή γενική κατάσταση, αδύνατος και χωρίς άλλες αρθρίτιδες σίγουρα θα αποκατασταθεί και θα κινητοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Τότε τι προσφέρουν τα παραπάνω συστήματα;

Όλα τα παραπάνω συστήματα είναι τεχνολογικά μέσα, τα οποία διεγχειρητικά μας επιτρέπουν να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις και υπολογισμούς αλλά και να τοποθετήσουμε σωστά τα εργαλεία κοπής ώστε ο χειρουργός να κάνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις οστεοτομίες και να εμφυτεύσει, σε όσο το δυνατόν καλύτερη εμβιομηχανικά θέση, τη νέα άρθρωση.

Δεν χειρουργεί το ρομπότ!

Τα ρομπότ εξασφαλίζουν απλώς ότι τόσο ένας έμπειρος χειρουργός όσο και ένας λειγότερο έμπειρος, θα μπορέσουν να εκτελέσουν τα χειρουργικά βήματα με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα αν ο χειρουργός δεν ερμηνεύσει σωστά τις ενδείξεις του υπολογιστή ή αν ο υπολογιστής δεχτεί λάθος στοιχεία, καθώς τότε και αποτελέσματα των μετρήσεων θα είναι λάθος. Σίγουρα η συμβολή τους είναι σημαντική όσον αφορά την σωστή τοποθέτηση αλλά και την μακροβιότητα της άρθρωσης. Τη σημαντικότητα της χρήσης τους θα είμαστε σε θέση να τη διαπιστώσουμε μετά από μια περίοδο περίπου 15 χρόνων, όταν θα αποδειχτεί και βάσει αριθμών ότι οι ρομποτικά τοποθετημένες προθέσεις έχουν καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα και αντέχουν περισσότερο στο χρόνο.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω στον κόσμο ότι τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι έμπειροι συνάδελφοι, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, διεξάγουμε ολικές αρθροπλαστικές με βέλτιστα αποτελέσματα. Χιλιάδες ασθενείς περπατούν με την τεχνητή τους άρθρωση και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Επίσης, ο κόσμος μπορεί να συνεχίζει να εμπιστεύεται τους συναδέλφους στα δημόσια νοσοκομεία που ενδεχομένως δεν διαθέτουν ρομποτικά συστήματα. Είναι βέβαιο ότι θα χειρουργηθούν εξίσου πολύ καλά και αποτελεσματικά.


Λογότυπο Mako SmartRobotics™

Ρομποτική Υποβοήθηση

Απόλυτος έλεγχος στις αρθροπλαστικές, με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Περισσότερα...
Προηγούμενο Άρθρο Η Άρθρωση του Ισχίου και οι Βασικές Αιτίες του Οξέος και Χρόνιου Πόνου
Επόμενο άρθρο Οστικό Οίδημα – Τι είναι και πώς θεραπεύεται;
Εκτύπωση
5777 Rate this article:
4.3
blog comments powered by Disqus
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2024 Mantsis Orthopaedics
Back To Top